Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΚΡΕΜΜΥΔΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα: 1/2 κιλό κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 φλιτζανάκι του καφέ σόδα αναψυκτικό
αλατοπίπερο
1 κουταλιά της σούπας δυόσμο ξερό
λάδι για τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σ'ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε τον χυλό.Σ'ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και αφήνουμε να ζεσταθεί, παίρνουμε κουταλιές από τον χυλό μας και τηγανίζουμε τους κρεμμυδοκεφτέδες μας.Καλή σας όρεξη!!!

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ: 1/2 κιλό σπαγγέτι
1/2 κούπα μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
αλάτι
κόκκινο πιπέρι γλυκό για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε αλατισμένο νερό για 8-10 λεπτάκια.Τα στραγγίζουμε στο τρυπητό και σοτάρουμε σε ένα τηγάνι το σκόρδο στο λάδι ή μαργαρίνη για 1 λεπτάκι.Ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα, το ζεστό λάδι, αλάτι, τα γιαούρτια ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε με το κοκκινοπίπερο.Καλή σας όρεξη!!!

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα: 1 κιλό μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια
αλατοπίπερο
λίγο δυόσμο ή βασιλικό αποξηραμένο
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε ροδέλες
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κούπες έτοιμη σάλτσα ντομάτας
1 κούπα φέτα τριμμένη
1 κούπα τριμμένα κίτρινα τυριά της αρεσκείας μας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ρίχνουμε σε ένα ταψάκι τις μελιτζάνες , το λάδι, το σκόρδο, το αλατοπίπερο και τον βασιλικό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά.Προσθέτουμε την έτοιμη σάλτσα και τα τυριά και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.Καλή σας όρεξη!!!

ΜΠΡΙΑΜΙ

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα: 1/2 κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
1/2 κιλό πιπεριές χρωματιστές κομμένες σε ροδέλες
1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες
2 μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
αλατοπίπερο, ρίγανη
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζεστό νερό
1/4 φέτα τριμμένη( προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Σ΄ένα ταψάκι βάζουμε όλα μας τα υλικά και τ'ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί μας και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 90 λεπτά. Καλή σας όρεξη!!!

ΤΣΙΠΟΥΡΕΣ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα: 4 τσιπούρες
1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο
αλατοπίπερο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε τις τσιπούρες και τις πλένουμε καλά.Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο μέσα την κοιλιά και έξω και γεμίζουμε τις κοιλίτσες τους με το μάραθο. Χτυπάμε σ'ένα βαθύ πιάτο το λαδι με το χυμό λεμονιού και βουτάμε μία μία τις τσιπούρες.Τις ψήνουμε κάτω από το γκριλ, ενώ τις αλείφετε συχνά με το λαδολέμονο. Καλή σας όρεξη!!!

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ: 6 κολοκυθάκια μέτρια κομμένα στη μέση
Μείγμα τυριού: 1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά από το μείγμα τυριού και τα χτυπάμε για 3 λεπτά.Κόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση κατά μήκος .Αλείφουμε στο ένα κομμάτι λίγο από το μείγμα τυριού και βάζουμε από πάνω το άλλο κομμάτι.Τυλίγουμε τα κολοκύθια ένα- ένα με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου για μισή ωρίτσα.Καλή σας όρεξη!!!

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ: 1 λάχανο μεγάλο
600 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος ή μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό κιμά
1 κούπα ρύζι
1 καρότο τριμμένο
1 καρότο ολόκληρο για τον ζωμό
λίγα φύλλα σέλινο για τον ζωμό
1 κούπα λάδι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μικρο κρεμμύδι ολόκληρο για τον ζωμό
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο
Για το αυγολέμονο: 3 κρόκοι αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κούπες ζωμό από το βράσιμο του λάχανου
1/2 κούπα χυμό λεμονιού
αλάτι- λεμονοπίπερο( αν έχουμε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε σε μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα νερό να βράσει, κόβουμε το λάχανο στα δύο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα , αφού προηγουμένως το έχουμε πλύνει.Το αφήνουμε περίπου 5 λεπτά και το στραγγίζουμε.Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χωρίζουμε τα φύλλα του.Τα χοντρά του φύλλα και τα κοτσάνια του τα βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας. Σε μια μικρή λεκανίτσα ζυμώνουμε καλά τον κιμά, το ρύζι, το τριμμένο καρότο,τα τριμμένα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλατοπίπερο και ρίχνουμε λίγο λάδι.Παίρνουμε ένα φύλλο βάζουμε μια κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε τις άκρες και το τυλίγουμε σε ρολό, συνεχίζουμε έτσι έως ότου τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.Στρώνουμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα με τη σειρά, ρίχνουμε το λάδι,το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο , αλάτι και 4 κούπες καυτό νερό.Τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο και τους σιγοβράζουμε ώσπου να μείνουν με 3 κούπες ζωμό.Σ'ένα κατσαρολάκι βάζουμε την μαργαρίνη με το αλεύρι,τη μουστάρδα, αλατοπίπερο τ'ανακατεύουμε και τα βάζουμε στη φωτιά, ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα , μέχρι να δέσει.Χτυπάμε σ'ένα μπολάκι τους κρόκους με το χυμό λεμονιού και τα προσθέτουμε στη στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε.Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σε πιατέλα περιχύνοντάς τους με τη σάλτσα αυγολέμονου.Καλή σας όρεξη!!!

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΚΙΜΑΣ ΓΚΙΟΥΒΕΤΣΙ

ΥΛΙΚΑ: 1 πακέτο κριθαράκι
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 κούπα λάδι
1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
2 κούπες ντομάτα τριμμένη
αλατοπίπερο
1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
λίγη κανέλα
1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σοτάρουμε σε κατσαρόλα τον κιμά με το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι, ρίχνουμε το κρασί και τα βράζουμε για 5 λεπτά.Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη,την κανέλα ,αλατοπίπερο και 1 κούπα ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει.Βράζουμε ξεχωριστά για 5 λεπτά το κριθαράκι σε αλατισμένο νερό και το σουρώνουμε.Βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος το κριθαράκι και τον κιμά και τα ανακατεύετε.Ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά, προσθέτοντας ,αν χρειαστεί, λίγο ζεστό νεράκι.Τ ο σερβίρουμε πασπαλισμένο με τριμμένο τυράκι.Καλή σας όρεξη!!!

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1/2 κούπα λάδι
2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοτριμμένα
1/2 κούπα λευκό κρασί
2 κούπες τριμμένη ντομάτα
1 αυγό
1/2 κούπα τριμμένη φρυγανιά
1/2 κούπα γάλα
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μείγμα μπαχαρικών(κύμινο,μοσχοκάρυδο,θυμάρι, κανέλα,
μπαχάρι τριμμένο, πιπέρι κόκκινο γλυκό, πιπέρι μαύρο)
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανελογαρίφαλο
1/2 κούπα αλεύρι
λάδι για τηγάνισμα
αλατοπίπερο
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμα,τη φρυγανιά,το γάλα, το αυγό, αλάτι,το μείγμα μπαχαρικών και ζυμώνουμε καλά.Αν χρειαστεί ρίχνουμε και μια χούφτα νερό.Βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.Ετοιμάζουμε τη σάλτσα.Σοτάρουμε σε κατσαρολίτσα τα κρεμμύδια στο λάδι.Ρίχνουμε το κρασί, τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το κανελογαρίφαλο,1 κούπα ζεστό νερό, αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.Πλάθουμε τον κιμά σε πολύ μικρά μπαλάκια- κεφτεδάκια, τ'αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε.Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα να πάρουν μια βράση.Τα σερβίρουμε με ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες τηγανιτές.Καλή σας όρεξη!!!

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΦΥΛΛΟ

ΥΛΙΚΑ: 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
1/2 κιλό μακαρόνια Νο3
1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 1/2 κούπα ντομάτα τριμμένη
1/2 κούπα γλυκό κρασί
1 ξύλο κανέλας
βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη για τα φύλλα
αλατοπίπερο
Για την κρέμα: 5 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
1/2 κούπα αλεύρι
3 κούπες γάλα
2 αυγά
1 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ετοιμάζουμε την μπεσαμελ.Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη μαργαρίνη με το αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά με το σύρμα να πάρει λίγο χρώμα, προσθέτουμε το γάλα, αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να δέσει η κρέμα.Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε τα αυγά και το τριμμένο τυρί.Βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια λεκάνη μαζί με τη μπεσαμελ και ανακατεύετε.Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι, προσθέτουμε τον κιμά,ανακατεύουμε, ρίχνουμε το κρασί, τη ντομάτα,το αλατοπίπερο, το μαϊντανό, την κανέλα και μία κούπα βραστό νερό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτάκια.Αλείφουμε ένα ταψάκι Νο 34 με μαργαρίνη και στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα.Απλώνουμε τα μισά μακαρόνια από πάνω τον κιμά τα άλλα μισά μακαρόνια και τα υπόλοιπα φύλλα πάλι βουτυρώνοντας τα ένα ένα.Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια και ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς Κελσίου για 60-70 λεπτάκια περίπου.Καλή σας όρεξη!!!

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ: 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 φέτες ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο καλά σε 1 κούπα κόκκινο κρασί
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένες
αλατοπίπερο
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
λάδι για το τηγάνι
Για τη σάλτσα: 4 ντομάτες πολύ ώριμες ξεφλουδισμένες και τριμμένες
1/2 κούπα ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοτριμμένα
1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κούπα κρασί
αλατοπίπερο
λίγη κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και ζυμώνουμε καλά.Πλάθουμε σε μακρόστενα σουτζουκάκια, πολύ λεπτά, βουτώντας κάθε φορά τα χέρια σας στο κρασί.Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι όλα τα υλικά της σάλτσας και ένα φλιτζάνι καυτό νερό και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτάκια.Ρίχνουμε και τα κεφτεδάκια και τ'αφήνουμε για άλλα 5 λεπτάκια να βράσουν όλα μαζί.Καλή σας όρεξη!!!

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕΘΥΣΜΕΝΑ

ΥΛΙΚΑ: 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοτριμμένα
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
1/2 κούπας γάλα
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
αλατοπίπερο
λίγο κύμινο
λίγη ρίγανη
λάδι για το τηγάνισμα
Για τη μεθυσμένη σάλτσα: 1/2 κούπα ελαιόλαδο
3/4 κούπα λευκό κρασί
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
αλάτι
λεμονοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε σε μια λεκανίτσα τον κιμά, το ψωμί μουσκεμένο στο γάλα και στυμμένο καλά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά.Αφήνουμε την ζύμη μας στο ψυγείο για 1-2 ώρες.Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.Σ'ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο, προσθέτουμε τους κεφτέδες,το κρασί ,το χυμό λεμονιού και τ'αλατοπίπερο.Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 περίπου λεπτάκια. Διαλύουμε το αλεύρι σε 3-4 κουταλιές νερό και το ρίχνουμε και αυτό στο κατσαρολάκι μας αφήνουμε να δέσει η σαλτσούλα για 1-2 λεπτάκια.Καλή σας όρεξη!!!

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ: 10 κολοκυθάκια μέτρια
400 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
1/2 κούπα ρύζι
αλατοπίπερο
λίγο θυμάρι ή θρούμπι
λίγη ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ : 3 κρόκοι αυγών
χυμός από 1 λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
λίγο άσπρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε τα κοτσάνια και αφαιρούμε μια φέτα από την άκρη για να τη χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι.Αδειάζουμε την ψίχα από το εσωτερικό προσεκτικά να μην σπάσει το κολοκύθι, με το ειδικό εργαλείο.Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον άνηθο, το θυμάρι, τη ρίγανη,το ξύσμα λεμονιού, το αλατοπίπερο και το 1/4 κούπας λάδι.Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι την γέμισή μας και γεμίζουμε τα κολοκυθάκια, τα κλείνουμε με τα καπάκια τους και τα βάζουμε στην κατσαρόλα σε στρώσεις.Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι , 2 κούπες ζεστό νερό, λίγο αλάτι και τα σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τον χυμό λεμονιού, το πιπέρι και το ζουμί από την κατσαρόλα.Σε ένα ποτηράκι βάζουμε λίγο νεράκι και διαλύουμε το αλεύρι.Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα , κουνάμε λίγο την κατσαρόλα , αφήνουμε για 2 λεπτάκια , προσθέτουμε το λίγο νεράκι κουνάμε λίγο πάλι και αφήνουμε για 1 λεπτάκι περίπου μέχρι να δέσει η σαλτσούλα μας.Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και σερβίρουμε.Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.Καλή σας όρεξη!!!