Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ: 1 λάχανο μεγάλο
600 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος ή μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό κιμά
1 κούπα ρύζι
1 καρότο τριμμένο
1 καρότο ολόκληρο για τον ζωμό
λίγα φύλλα σέλινο για τον ζωμό
1 κούπα λάδι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μικρο κρεμμύδι ολόκληρο για τον ζωμό
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο
Για το αυγολέμονο: 3 κρόκοι αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κούπες ζωμό από το βράσιμο του λάχανου
1/2 κούπα χυμό λεμονιού
αλάτι- λεμονοπίπερο( αν έχουμε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε σε μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα νερό να βράσει, κόβουμε το λάχανο στα δύο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα , αφού προηγουμένως το έχουμε πλύνει.Το αφήνουμε περίπου 5 λεπτά και το στραγγίζουμε.Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χωρίζουμε τα φύλλα του.Τα χοντρά του φύλλα και τα κοτσάνια του τα βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας. Σε μια μικρή λεκανίτσα ζυμώνουμε καλά τον κιμά, το ρύζι, το τριμμένο καρότο,τα τριμμένα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλατοπίπερο και ρίχνουμε λίγο λάδι.Παίρνουμε ένα φύλλο βάζουμε μια κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε τις άκρες και το τυλίγουμε σε ρολό, συνεχίζουμε έτσι έως ότου τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.Στρώνουμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα με τη σειρά, ρίχνουμε το λάδι,το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο , αλάτι και 4 κούπες καυτό νερό.Τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο και τους σιγοβράζουμε ώσπου να μείνουν με 3 κούπες ζωμό.Σ'ένα κατσαρολάκι βάζουμε την μαργαρίνη με το αλεύρι,τη μουστάρδα, αλατοπίπερο τ'ανακατεύουμε και τα βάζουμε στη φωτιά, ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα , μέχρι να δέσει.Χτυπάμε σ'ένα μπολάκι τους κρόκους με το χυμό λεμονιού και τα προσθέτουμε στη στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε.Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σε πιατέλα περιχύνοντάς τους με τη σάλτσα αυγολέμονου.Καλή σας όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου